Wykonanie
W swojej kolekcji mam coraz więcej książek kucharskich a teraz w ręce wpadła mi kolejna, którą polubiłam od pierwszego wejrzenia. To "Ilustrowaną szkoła gotowania". :-) Z jej pomocą będą uczyła się kuchni włoskiej od podstaw, robiąc
makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-)
Książka podzielona jest na
siedem głównych rozdziałów:Ciasta i przygotowanie wstępneSosy
MięsoRybyWarzywa
OwoceSłodkości
Od książek kucharskich będących typowym zbiorem przepisów wybranego autora wymagam by zawierały proste przepisy, z powszechnie dostępnymi składnikami. Przy książkach tematycznych (tutaj: kuchnia włoska) sprawa jest nieco inna. Powinny sięgać nieco dalej, pokazywać przepisy z charakterystycznymi dla kraju/miejsca składnikami. Inaczej nie uda się odtworzyć smaków i zrozumieć tej kuchni."Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" łączy w bardzo zgrabny sposób moje dwa wymogi, których na pierwszy rzut oka nie da się połączyć. ;-) Bo jak to, proste gotowanie i nie do końca typowe w Polsce składniki?Według moich kryteriów, książkę tę
mogę podzielić na dwie części. Na początku każdego z rozdziałów znajdziemy absolutne podstawy zebrane w jednym miejscu, z których skorzystają osoby rozpoczynające swoją przygodę z gotowaniem. Wszystko jest rozpisane krok po kroju, w towarzystwie zdjęć jeszcze bardziej ułatwiających sprawę. I te podstawy może zrealizować każdy, nawet niedoświadczony kucharz.
By pójść o krok dalej, dla szukających nowych smaków polecam przepisy dostępne po każdym z rozdziałów. Niektóre prostsze, inne bardziej wymyślne, ale każde do zrealizowania po zapoznaniu się z w/w podstawami.
Książka jest bardzo przejrzysta, wszystkie przepisy i porady są uporządkowane. Łatwo odnaleźć w niej to, co nas w danym momencie interesuje. Uporządkowanie przepisów od najprostszych do trudniejszych było dobrym pomysłem. Po nauce podstaw, możemy porwać się na coś trudniejszego. A zdjęcia są bardzo apetyczne. :-)
Książka do kupienia na stronie wydawnictwa Jedność, tutaj: http://jednosc.com.pl/product_info.php?cPath=91_101&products_id=1773&osCsid=079bd913a93ba093bf0cc97aec461e9aA na koniec
wyniki konkursu, w którym do wygrania była inna książka wydawnictwa Jedność a mianowicie: "Menu Italiano - na co dzień i od święta". :-) Chciałabym podziękować wszystkim za udział i Wasze wspaniałe spojrzenia na włoską kuchnię. Wybór był bardzo trudny a wybór konieczny. Oto zwycięski tekst:Uwielbiam spaghetti, lasagne,
cannelloni, ravioli i oczywiście pizze!Na dodatek moi teściowie wiele lat temu wyemigrowali do Włoch, mieszkają w Bolonii i również uwielbiają włoską kuchnię. Chciałabym dorównać mojej teściowej która robi znakomite włoskie potrawy, z włoskich składników zawsze kiedy przybywa do naszego
kraju na urlop. Mało tego często przywozi różne włoskie rarytasy, a ja muszę później przewertować internety żeby dowiedzieć się cóż można z tego wyczarować. I tu właśnie POTRZEBUJĘ KSIĄŻKI "Menu Italiano - Na co dzień i od święta" żeby w mig znaleźć magiczną miksturę i wyczarować magiczny wieczór w moim jakże polskim domu. No i oczywiście nie omieszkam dodać że BARDZO chciałabym skraść
serce mojej teściowej, a jak głosi staropolskie przysłowie "Przez żołądek do
serca" tak ja chciałabym uwieść ją moimi włoskimi potrawami i skraść raz na zawsze jej
serce!"Ola, życzę powodzenia w zdobywaniu
serca teściowej. Odezwij się proszę na e-mail w celu ustalenia szczegółów dot. wysyłki nagrody. :-)