Wykonanie
Włosi mają risotto, my mamy pęczotto! ;-) To danie pokazuje, że
kasza wcale nie musi być nudna, wystarczy tylko trochę wyobraźni. Zapomniany przez wielu pęczak jest jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu, choć w takiej formie może być również samodzielnym daniem. Pęczak, spośród wszystkich
kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych. Polecam wprowadzić go i do Waszego menu, na pewno wyjdzie to na zdrowie. :-)

200g ekologicznej
kaszy jęczmiennej pęczak Symbio1 średnia
cebula1/3 szklanki białego,
wytrawnego wina3 łyżeczki ekologicznego
koncentratu pomidorowego Symbio1/2 pęczka
pietruszkisól,
pieprzolej,
woda1.
Cebulę kroimy i podsmażamy na rozgrzanym
oleju.

2. Kiedy
cebula się zeszkli, wsypujemy pęczak, podsmażamy przez 2 minuty, po czym wlewamy
białe wino i mieszając czekamy aż odparuje.

3. Do garnka wlewamy 750ml
wody, gotujemy na małym ogniu do momentu aż
kasza wchłonie całą
wodę. Pod koniec gotowania, kiedy
wody będzie już bardzo mało, dodajemy
koncentrat pomidorowy.


4. Na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.


