Wykonanie
Uwielbiam
jeżyny w każdej postaci!Do dziś pamiętam czasy liceum kiedy po lekcjach obowiązkowo szło się na
lody waniliowe z polewą
jeżynową (tu pozdrawiam Izę, Gosię i Beatę) ... Nigdy
potem lody nie smakowały tak jak wtedy i do dziś nie wiem czy była to
wina pysznej jeżynowej polewy i zwariowanego, cudownego towarzystwa moich licealnych koleżanek :))Dziś pokusiłam się o domowy
kisiel jeżynowy.Pewnie mało kto je już teraz
kisiel, a bardzo lubię ten lekki deser zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:(na 4 pucharki)0,5 kg dojrzałych
jeżyn3 łyżki
cukru2 czubate łyżki
maki ziemniaczanej0,5 l
wodyWykonanie:
Jeżyny opłukać.Włożyć do garnuszka, dodać
cukier i gotować ok 10 minut. Następnie przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki. Do przetartych
jeżyn wlać 0.5l
wody oraz
mąkę rozrobiona w niewielkiej ilości zimnej
wody. Mieszając - zagotować. Rozlać do przygotowanych salaterek. Zjadać na ciepło lub na zimno wg upodobania :))Ja dodatkowo przybrałam mój
kisiel gotowymi bezikami.