Wykonanie
Dziś coś na słodko bez użycia piekarnika :)
Budyń czekoladowy i
kaszka ... smak dzieciństwa, mam nadzieję, że dla większości z Was miłe wspomnienia.Ja pamiętam, że
budyń i
kisiel gotowało się u mnie w domu bardzo często, a ciasto piekło się tylko na niedzielę.Teraz pomału i
kisiel i
budyń odchodzi w zapomnienie, a szkoda bo to szybki i bardzo smaczny pomysł na popołudniowy deser ...

Składniki: (na 6 szklaneczek)2 budynie
czekoladowe z
cukrem4 czubate łyżki
kaszy manny2 czubate łyżki
cukru1.5l
mlekakilka kropli
aromatu waniliowegostarte
orzechy laskowe i
czekoladowe ozdoby do dekoracji deseruWykonanie:2 budynie
czekoladowe ugotować w 1l
mleka wg przepisu na opakowaniu. 1/2 ugotowanego budyniu rozlać od razu do szklaneczek, druga połowę odstawić. W drugim garnku zagotować 0.5l
mleka z
cukrem i kilkoma kroplami
aromatu waniliowego. Gotować ok 5 min (od zagotowania) na małym ogniu ciągle mieszając, aby
kaszka nie przywarła do dna. Po tym czasie wlać
kaszkę na pierwszą wartstwę
czekoladowego budyniu w naszych szklaneczkach. Na
kaszkę wlewamy pozostały
budyń. Posypujemy startymi
orzechami laskowymi oraz (ale to już kiedy
budyń dobrze wystygnie) czekoladowymi ozdobami. Można jeść jeszcze ciepły, ale i z lodówki jest bardzo smaczny.
