Wykonanie
Uwielbiamy albo ... mamy uraz z dzieciństwa :)Taak ...
kasza manna wywołuje takie skrajne emocje.Osobiście bardzo lubię - pod wszelką postacią.Dziś jako prosty i pyszny deser: najzwyklejsza na świecie
kasza manna ugotowana na
mleku +
owoce. Dowolne. Ale wg mnie
jeżyny lub
jagody do
kaszki pasują wyśmienicie.U mnie dziś te pierwsze jako pyszny dodatek do
kaszki.Składniki:pół litra
mleka,10 łyżek
kaszy mannyjeżyny2 łyżki
cukru ( do
kaszki)1 łyżka
cukru (do
jeżyn)

Wykonanie:

Odlewamy pół szklanki
mleka, resztę gotujemy w garnku. Do gotującego
mleka dodajemy dwie łyżki
cukru. Do
mleka w szklance wsypujemy 10 łyżek
kaszy i mieszamy. Gdy
mleko zaczyna wrzeć wlewamy
kaszę ze szklanki i mieszamy. Gotujemy mieszając około 3 do 5 minut, aż
kaszka będzie gęsta. Do osobnego rondelka wsypujemy
jeżyny z łyżką
cukru i 2 łyżkami
wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż
owoce puszczą sok.
Syropem z
owocami polewamy
kaszkę.