Wykonanie
Szybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-
drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy lukrowanych
ciasteczek (w tym moja siostrzyczka)
mogę je sobie oczywiście polukrować albo posypać
cukrem.Dla mnie jednak poniższa wersja jest idealna.Składniki:350 g
mąki pszennej3
żółtka3 łyżki
śmietany 18%1 kostka Kasi25 g
drożdży2 łyżki
cukrukilka kropli
aromatu cytrtynowegopowidła śliwkowe
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z
cukrem i odrobiną ciepłej
wody aż całkowicie się rozpuszczą. Dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o
boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek ułożyć kleksik z powideł. Piec w temp.185 o C w na złoty kolor (około 20 minut). Po upieczeniu można polukrować lub przybrać wg uznania.Smacznego :-)
