ßßß
Składniki:Ciasto:3/4 szklanki mleka320 g mąki pszennejłyżeczka soli25 g świeżych drożdżyłyżeczka cukruObłożenie:sos pomidorowykula mozzarelli4 pieczarki2-3 garści szpinaku świeżegoWykonanie:mleko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże razem z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zaczyn drożdżowy i wyrobić na gładką masę około 10 minut.Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.Po tym czasie na stolnicy rozwałkować cienko ciasto i wykrawać okrągłe placki (ja zrobiłam to za pomocą miseczki i noża)Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Smarować sosem pomidorowym po czym posypać pokruszoną mozarellą, pieczarkami oraz opłukanym, świeżym szpinakiem.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec ok10-15 minut.Smacznego