Wykonanie
Pizzerinki to doskonała przekąska w ramach 2 śniadania czy kolacji. Można zjadać na gorąco jak i na zimno np. w pracy czy szkole.

Składniki:Ciasto:3/4 szklanki
mleka320 g
mąki pszennejłyżeczka
soli25 g świeżych
drożdżyłyżeczka
cukruObłożenie:
sos pomidorowykula
mozzarelli4
pieczarki2-3 garści
szpinaku świeżegoWykonanie:
mleko podgrzać. Rozpuścić w nim
drożdże razem z łyżeczką
cukru i łyżką
mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać
sól, zaczyn
drożdżowy i wyrobić na gładką masę około 10 minut.Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.Po tym czasie na stolnicy rozwałkować cienko ciasto i wykrawać okrągłe placki (ja zrobiłam to za pomocą miseczki i noża)Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Smarować
sosem pomidorowym po czym posypać pokruszoną
mozarellą,
pieczarkami oraz opłukanym,
świeżym szpinakiem.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec ok10-15 minut.Smacznego
