Wykonanie
Jeszcze przed weekendem kupiłam
banany z zamiarem zrobienia smażonych
bananów. Niestety w związku z tym że niewiele czasu spędziłam w domu podczas weekendu na smażenie
bananów zabrakło czasu. Ale naszła mnie ochota na
chleb bananowy. Od dawna planowałam go zrobić tylko że jakoś nie było mi po drodze. I kiedy natrafiła się okazja -zrobiłam.. I... Cóż
mogę o nim napisać. Jesteśmy nim zachwyceni. Od dwóch dni dostaję smsy od M. że naprawdę muszę robić go częściej. Jest lekko słodki ale nie przesadnie, chrupiący na zewnątrz ale wilgotny i mięciutki w środku. A do tych wszystkich zalet dochodzi prostota wykonania. Zrobiłam go podczas okołośniadaniowego zamieszania:) Amerykanie jednak wiedzą co dobre..

Składniki:285 g
mąki pszennejłyżeczka
sody oczyszczonejpół łyżeczki
soli100 g
masła rozpuszczonego i wystudzonego2
jajka90 ml
jogurtu lub
maślanki4
bananyWykonanie:Wszystkie składniki wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj. Możesz użyć miksera lub zrobić to ręcznie. Formę do ciasta wysmaruj
masłem i wlej ciasto. Piecz przez ok 45 minut w temp. 180 stopni. Genialnie smakuje z domową nutellą .Smacznego!