Wykonanie
Ten
twarożek "chodził" za mną od dłuższego czasu. Lubię jak w tego typu pastach coś chrupie. Użyłam
orzechów laskowych ale
nerkowce,
migdały lub włoskie też będą ok. Pastę można nieco urozmaicić na dwa sposoby. W wersji na słodko dodając odrobinę
kakao lub w wersji dzisiejszej dodając
czosnek. Obydwa warianty są znakomite! Zjadłam ta pastę dziś na śniadanie..sama..jest pyszna!

Składniki:250 g
twarożkupół szklanki
orzechów laskowychsól2 ząbki
czosnkuWykonanie:
Serek przełóż do miseczki.
Orzechy rozłóż na blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na najwyższą półkę i pozostaw je tam na 3-4 minuty. Sprawdź czy skórka schodzi z nich łatwo. Jeśli tak wyjmij je i pozbaw skory (wysypuję je na czystą szmatkę i pocieram- skórka schodzi sama). Pokrój
orzechy w kawałki ulubionej grubości. Wymieszaj z
serkiem. Jeśli
ser jest zbyt gęsty dodaj
śmietanę lub
jogurt naturalny. Dodaj drobno pokrojony
czosnek i
sól. Wymieszaj. Ta pasta to świetna "baza" kanapkowa. Świetna np. z
wędzonym łososiem.Smacznego!