Wykonanie
"Z Twoich rączek kanapki smakują najlepiej"- to ulubione powiedzenie mojego taty o kanapkach mojej mamy:) I tutaj przyznaję, że absolutnie się zgadzam. Mama zawsze bardzo stara się żeby było kolorowo i przepysznie. I prawda jest taka, że nawet znajomi którzy
mieli okazję je jeść bardzo często je wspominają. A niestety ja nie jestem aż tak twórcza. Kanapki robię rzadko i zwykle nie przywiązuję do nich większej wagi. Dlatego postanowiłam trochę pokombinować i tym razem klasyk ze świata. BLT- to anglosaski przysmak. Skrót od 3 składników kanapki B-
becon (
bekon), L- lettuce (
sałata) i T- tomato (
pomidor). Można dodać swoje ulubione składniki ale w wersji podstawowej jest absolutnie doskonała. Szybka i smaczna. Bardzo polecam!

Składniki: (na jedną kanapkę)3 kromki
chleba (u mnie
chleb serwatkowy: można użyć 2 kromek)4 plastry
pomidora4 plastry
boczku1 liść
sałaty lodowejmajonezopcjonalnie można użyć
sosu czosnkowego (moim zdaniem pasuje idealnie)Wykonanie:
Boczek grilluj aż będzie chrupiący (ale nie przesadzaj z tym grillowaniem nie może być zbyt twardy:)). Za pomocą ręcznika papierowego pozbądź się nadmiaru tłuszczu. Z
chleba zrób tosty- ja użyłam tostera ale możesz to zrobić na patelni.
Skrop wtedy
chleb oliwą i podsmaż go aż się zezłoci. Kromki
chleba posmaruj
majonezem i
sosem czosnkowym. Ułóż kolejno
sałatę,
pomidora i
bekon a jeśli robisz dwie warstwy z górną postępuj tak samo.Smacznego!