ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowy z fiołkami i porzeczkami

Mazurek czekoladowy z fiołkami i porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Niedawno na naszym fanpage wspominałam Wam, że kwitną już fiołki wonne. Ich smak i zapach jest bardzo uwodzicielski i przyjemny, więc czemu nie zaserwować takiej przyjemności naszym gościom w Wielkanoc?
Przygotowałam dla Was kolejny kwiatowy mazurek (zerknij na przepis na mazurek różany), który z pewnością zachwyci smakiem, jak również wyglądem. Do przygotowania takiego połączenia smakowego zainspirował mnie mazurek oferowany przez cukiernię Lukullus . Może mój nie jest tak spektakularny, jak ten który widzicie na podlinkowanym zdjęciu, ale gwarantuję Wam, że połączenie czekolada - porzeczki - fiołki jest idealne i musicie je wypróbować.
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
Nadzienie:
konfitura z czarnych porzeczek (lub inny porzeczkowy przetwór)
200 ml śmietany 30%
200 g gorzkiej czekolady
kilka łyżek cukru pudru
kwiaty fiołka wonnego
Wykonanie:
Z podanych składników przygotowujemy ciasto, które następnie wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko, na około 4 mm i wykładamy nim foremki na mini tarty, ciasto nakłuwamy widelcem lub na wierzchu rozkładamy specjalne kulki obciążające i pieczemy ok. 20 minut w 180 st. Następnie studzimy na kratce.
Na wystudzone spody wykładamy konfiturę porzeczkową i wygładzamy. Śmietanę podgrzewamy w rondelku, tuż przed momentem kiedy zacznie wrzeć ściągamy ją z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się roztopi, a masa zgęstnieje, dodajemy również cukier puder według własnego uznania.
Czekoladową polewę wykładamy na mazurki. Wierzch dekorujemy fiołkami wonnymi, oczywiście zebranymi z dala od ulic.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/03/mazurek-czekoladowy-z-fiokami-i.html