Wykonanie
Dzień dobry!Niedawno na naszym fanpage wspominałam Wam, że kwitną już
fiołki wonne. Ich smak i zapach jest bardzo uwodzicielski i przyjemny, więc
czemu nie zaserwować takiej przyjemności naszym gościom w Wielkanoc?Przygotowałam dla Was kolejny kwiatowy mazurek (zerknij na przepis na mazurek różany), który z pewnością zachwyci smakiem, jak również wyglądem. Do przygotowania takiego połączenia
smakowego zainspirował mnie mazurek oferowany przez cukiernię Lukullus . Może mój nie jest tak spektakularny, jak ten który widzicie na podlinkowanym zdjęciu, ale gwarantuję Wam, że połączenie
czekolada -
porzeczki -
fiołki jest idealne i musicie je wypróbować.

Składniki:Ciasto:350 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru200 g zimnego
masła2
żółtka1 łyżka
śmietany 18%Nadzienie:
konfitura z czarnych
porzeczek (lub inny
porzeczkowy przetwór)200 ml
śmietany 30%200 g
gorzkiej czekoladykilka łyżek
cukru pudrukwiaty fiołka wonnegoWykonanie:Z podanych składników przygotowujemy ciasto, które następnie wkładamy na 1 godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko, na około 4 mm i wykładamy nim foremki na mini tarty, ciasto nakłuwamy widelcem lub na wierzchu rozkładamy specjalne kulki obciążające i pieczemy ok. 20 minut w 180 st. Następnie studzimy na kratce.Na wystudzone
spody wykładamy
konfiturę porzeczkową i wygładzamy.
Śmietanę podgrzewamy w rondelku, tuż przed momentem kiedy zacznie wrzeć ściągamy ją z ognia, dodajemy połamaną
czekoladę i mieszamy aż się roztopi, a masa zgęstnieje, dodajemy również
cukier puder według własnego uznania.

Czekoladową polewę wykładamy na mazurki. Wierzch dekorujemy fiołkami
wonnymi, oczywiście zebranymi z dala od ulic.


Smacznego!