ßßß
Składniki:800 ml mleka (może być kokosowe + zwykłe)1/3 szklanki drobnej tapioki3 łyżki cukru50 g gorzkiej czekolady300 g wiśni bez pestek3 łyżki cukru3 łyżki wiśniówki1 łyżka skrobi ziemniaczanejWykonanie:Tapiokę zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę aby napęczniała, następnie dodajemy do niej cukier i gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu. Po zdjęciu garnka z ognia dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy aż się roztopi. Gotowy pudding przelewamy do pucharków i chłodzimy.
Przed podaniem przygotowujemy sos. Wiśnie podgrzewamy z cukrem i wiśniówką, aż puszczą sok. Następnie 1 łyżkę skrobi rozpuszczamy w 1 łyżce wody i stopniowo dodajemy do wiśni, ciągle mieszając i podgrzewając, aż powstanie sos-kisiel, następnie lekko go studzimy i wykładamy na tapiokę.
Smacznego!