Wykonanie
Dzień dobry!Tydzień zaczynaliśmy
kokosowym puddingiem z tapioki z
mango i tydzień możemy zakończyć również
puddingiem!
Czekoladowy pudding z tapioki to po prostu mistrzostwo świata, smakuje rewelacyjnie. Nieco jak
budyń czekoladowy, a że ja bardzo lubię
budyń czekoladowy, to co się dziwić, że bardzo mi zasmakowała czekoladowa tapioka.Tak jak już wcześniej wspominałam deser jest prosty w przygotowaniu, niestety nieco czasochłonny, bo tapioka musi napęcznieć, ugotować się, stężeć, ale warto, zdecydowanie!
Pudding postanowiłam urozmaicić sosem
wiśniowym, z
alkoholową nutką,
wiśnie bardzo pasują do
czekolady.

Składniki:800 ml
mleka (może być
kokosowe + zwykłe)1/3 szklanki drobnej tapioki3 łyżki
cukru50 g
gorzkiej czekolady300 g
wiśni bez pestek3 łyżki
cukru3 łyżki
wiśniówki1 łyżka
skrobi ziemniaczanejWykonanie:Tapiokę zalewamy
mlekiem i odstawiamy na godzinę aby napęczniała, następnie dodajemy do niej
cukier i gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu. Po zdjęciu garnka z ognia dodajemy połamaną
czekoladę i dokładnie mieszamy aż się roztopi. Gotowy
pudding przelewamy do pucharków i chłodzimy.

Przed podaniem przygotowujemy sos.
Wiśnie podgrzewamy z
cukrem i
wiśniówką, aż puszczą sok. Następnie 1 łyżkę
skrobi rozpuszczamy w 1 łyżce
wody i stopniowo dodajemy do
wiśni, ciągle mieszając i podgrzewając, aż powstanie sos-
kisiel, następnie lekko go studzimy i wykładamy na tapiokę.

Smacznego!