Wykonanie
Dzień dobry!Mikołajki już wprawdzie za nami, ale to nie znaczy, że nie możemy sobie wręczać prezentów, zatem dzisiaj kolejny jadalny prezent. Bardzo słodki, ale ze słoną nutą, ciągnący się, o co może chodzić? O
krówki!Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na pyszne domowe
krówki z
mleka skondensowanego. Łatwe do przygotowania, a jakże smaczne!
Kilka słów o przygotowaniu - dodatki są dowolne - możecie użyć
bakalii, liofilizowanych
owoców, suszonych kwiatów czy też
cukrowych posypek.
Krówki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, inaczej zaczną być kruche.
Krówki przygotowałam z przepisu znalezionego na stronie Jamie Olivera.Składniki:400 g
mleka słodzonego skondensowanego80 g
masła150 g
brązowego cukru1
laska waniliisól morskaliofilizowane
malinysuszone
płatki różopcjonalnie
cukier różanyWykonanie:Na patelni lub w rondelku z powłoka teflonową umieszczamy
mleko,
masło,
cukier i ziarenka wyciągnięte z
laski wanilii.Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści, ciągle mieszamy. Następnie masę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut, ciągle mieszając.Masa krówkowa powinna być gotowa, jednak aby to sprawdzić wystarczy zmierzyć jej temperaturę - powinna
mieć ok. 113 stopni Celsjusza lub wrzucić odrobinę masy do szklanki bardzo zimnej
wody - jeśli uformuje się kulka masa jest gotowa.
Dodajemy do niej na koniec szczyptę lekko rozbitej
morskiej soli i mieszamy. Wylewamy do foremki o wymiarach maksymalnych 20x20 cm (im większa forma, tym bardziej płaskie
krówki) i szybko posypujemy dodatkową porcją
soli,
malinami,
płatkami róż i
cukrem, dociskamy, uważajcie bo można się poparzyć.Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa stężeje, będzie można ją wyciągnąć i pokroić w małe kawałki.
Smacznego!