ßßß
Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie.Przepis na ciasteczka pochodzi z Food&Friends, nieco zmodyfikowany, ponieważ dżem był zdecydowanie za rzadki.Do przepisu użyłam zielonego rabarbaru, jeśli użyjecie odmiany czerwonej, dżem będzie różowo-czerwony.Zapraszam!Składniki:Ciasto:200 g miękkiego masłaszczypta soli75 ml cukru1 żółtko500 ml mąki pszennejDżem rabarbarowy:500 g obranego rabarbaru350 g cukrusok z 1 cytryny1 laska waniliiWykonanie:Wieczorem, dzień przed przygotowywaniem ciasteczek rabarbar drobno kroimy, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i rozciętą laskę wanilii. Zamykamy szczelnie w pojemniku lub woreczku. Pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia wkładamy całość do garnka i gotujemy, aż mocno zgęstnieje. Dżemu powstaje dość sporo, więc można go przełożyć od razu do słoiczków i szczelnie zamknąć.Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy je godzinę w lodówce. Następnie formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej robimy wgłębienie, które napełniamy dżemem.Pieczemy 10 minut w 175 st.
Z użyciem pozostałego dżemu można przygotować ciasto, przepis już za kilka dni.Smacznego!