ßßß
Szczerze mówiąc nie wiem skąd się wzięła polska nazwa tego chlebka, ponieważ bardziej przypomina żyrafę lub żółwia (może nawet panterę), niż tygrysa. Chociaż kto wie, może właśnie Tobie uda się uzyskać pęknięcia tak prążki tygrysa? :-)Autorką przepisu jest Bernadeta .Zapraszam!Składniki:Zaczyn:90 g mąki55 g wody7 g suchych droższy1 łyżka cukru1/4 łyżeczki soliChleb:zaczyn500 g mąki (typ 650)100 g ciepłej wody230 g ciepłego mleka1/2 łyżki cukru2 łyżeczki soli2 łyżki oleju rzepakowegoSkorupka:7 g suchych drożdży1/2 szklanki ciepłej wody1 łyżka cukru1 łyżka oleju sezamowego albo rzepakowego1/2 łyżeczki soli120 g mąki ryżowejWykonanie:Z drożdży, cukru i wody przygotowujemy zaczyn, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, aż zacznie bąbelkować. Następnie dodać pozostałe składniki zaczynu, zagnieść ciasto i pozostawić do podwojenia objętości.Następnie zagnieść gładkie ciasto ze wszystkich składników chleba (oprócz składników na skorupkę).Ja wykorzystuję do takiego zagniatania maszynę do pieczenia chleba z funkcją wyrabiania ciasta. Można też użyć miksera planetarnego z hakiem.Ciasto zostawiamy 2 razy do wyrośnięcia, po pierwszej godzinie je lekko odgazowujemy i ponownie zostawiamy na godzinę.Ciasto zagniatamy i formujemy z niego podłużny bochenek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy skorupkę, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencję bardzo gęstej śmietany. Polewa również powinna być pozostawiona na 15 minut.Bochenek dokładnie smarujemy polewą, powinna być na tyle gęsta, aby nie ściekała z niego. Chleb pieczemy w 200 stopniach ok. 50-60 minut. Aby był bardziej chrupiący na spód piekarnika wstawiamy miseczkę z wodą.Mój chleb jak widzicie na zdjęciach jest trochę bardziej rozpłaszczony, niestety było to spowodowane zrobieniem zbyt luźnego ciasta. Musicie dodać minimum 500 g mąki.Smacznego!