ßßß Cookit - przepis na Łosoś z brzoskwiniami na ostro

Łosoś z brzoskwiniami na ostro

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Czasem potrzeba odrobiny pikanterii, prawda? :-) Szczypta chili i danie od razu staje się ciekawsze, a kiedy chili połączymy z owocem, to już nie może być źle :-).
Taki właśnie jest poniższy przepis, słodko-ostry i intrygujący. Delikatny łosoś, słodka brzoskwinia, chili, czarny sezam. Bardzo ciekawe połączenie, które znalazłam w miesięczniku Moje Smaki Życia. Gorąco polecam!
Zapraszam!
Składniki:
400 g filetu z łososia
2 łyżki soku z cytryny
masło
sól, pieprz
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 papryczka chili
czarny sezam
olej
Wykonanie:
Filet z łososia dzielimy na porcje, każdą skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, układamy kilka plasterków masła. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 20 minut.
Brzoskwinie odsączamy i opłukujemy z nadmiaru słodkiego syropu, następnie kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Pod koniec dodajemy drobno pokrojoną papryczkę i chwilę dusimy.
Danie podajemy z ryżem, posypujemy czarnym sezamem.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/01/osos-z-brzoskwiniami-na-ostro.html