Wykonanie
Dzień dobry!Wczoraj na facebooku zaprezentowałam Wam zdjęcie bananowej
kawy, które ku mojemu wielkiemu zdziwieniu spotkało się z gorącym przyjęciem, więc z miłą chęcią zapraszam Was po przepis!

Ta
kawa była eksperymentem, ponieważ już nie raz piłam w kawiarniach różne smakowe
kawy, z dodatkiem
owocowych syropów, więc zdecydowałam przygotować ją z prawdziwym
owocem. Czy się udało? Sami przygotujcie i oceńcie. Jak dla mnie, jest wyśmienita :-).Zapraszam!Składniki:100-200 ml
espresso200 ml
mleka1/2 dużego
bananacukierśmietanka 30%cukier puderczekoladaWykonanie:
Bananowe latte możemy przygotować na dwa sposoby tzn.
banana można połączyć z
kawą lub z
mlekiem.W moim przypadku został połączony z
kawą czyli
banana blendujemy dokładnie i dodajemy
kawę, jeszcze chwilę blendujemy. Dosładzamy do smaku. Drugim sposobem jest zblendowanie
banana z ciepłym
mlekiem.Spieniamy
mleko, spieniaczem lub podgrzewamy je lekko i ubijamy trzepaczką :-). Trzeba sobie jakoś radzić.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy odrobinę
cukru pudru, a kostki
czekolady kroimy w drobne paski.Do wysokiej szklanki nalewamy
mleko, następnie powoli wlewamy
bananową kawę, wykładamy
bitą śmietanę, dekorujemy plasterkiem
banana i
czekoladą.Smacznego!A Ty masz ulubiony dodatek do kawy? :-)