Wykonanie
Witajcie!Czy blok
mleczny może być dobrą propozycją na Święta? Jak najbardziej tak!Dużo
wanilii, świeża
żurawina, odrobina pracy i czasu na dobre schłodzenie i mamy gotowy pyszny, słodki deser, przełamany nieco kwaśnym smakiem
żurawiny (chociaż ta przemrożona jest odrobinę mniej kwaśna).

Każdy zna klasyczny blok
czekoladowy, czasem z
bakaliami czy
herbatnikami, ja prezentuję Wam moją wersję, równie smaczną jak oryginał :-).Zapraszam!Składniki:550 g
mleka w proszku250 g
masła2/3 szklanki
cukru pudru1/2 szklanki przegotowanej
wody1
laska wanilii3 garści świeżej
żurawiny, zamrożonejWykonanie:
Masło drobno kroimy, roztapiamy w rondelku, przelewamy do większego naczynia.Dodajemy
cukier i
wodę, dokładnie mieszamy. Następnie
mleko w proszku, ziarenka z
laski wanilii, mieszamy.Silikonową keksówkę zaczynamy napełniać masą, najlepiej podzielmy masę na mniej więcej 4 części.Najpierw nakładamy 1/4 masy, ugniatamy, posypujemy garścią
żurawiny, nakładamy kolejną część masy,
żurawinę, aż do wyczerpania składników.

Dokładnie ugniatamy i wyrównujemy. Keksówkę owijamy folą spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem kroimy w plastry.Smacznego!