ßßß
Każdy zna klasyczny blok czekoladowy, czasem z bakaliami czy herbatnikami, ja prezentuję Wam moją wersję, równie smaczną jak oryginał :-).Zapraszam!Składniki:550 g mleka w proszku250 g masła2/3 szklanki cukru pudru1/2 szklanki przegotowanej wody1 laska wanilii3 garści świeżej żurawiny, zamrożonejWykonanie:Masło drobno kroimy, roztapiamy w rondelku, przelewamy do większego naczynia.Dodajemy cukier i wodę, dokładnie mieszamy. Następnie mleko w proszku, ziarenka z laski wanilii, mieszamy.Silikonową keksówkę zaczynamy napełniać masą, najlepiej podzielmy masę na mniej więcej 4 części.Najpierw nakładamy 1/4 masy, ugniatamy, posypujemy garścią żurawiny, nakładamy kolejną część masy, żurawinę, aż do wyczerpania składników.
Dokładnie ugniatamy i wyrównujemy. Keksówkę owijamy folą spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem kroimy w plastry.Smacznego!