ßßß
Bardzo prosty przepis na krem śliwkowo-czekoladowy zwany czekośliwką. Idealny na kanapki, do naleśników czy też do sernika (przed świętami będzie taki przepis). Ostatnie węgierki można jeszcze kupić, nawet w niskich cenach, więc czemu nie spróbować?Zapraszam!CzekośliwkaSkładniki:3 kg śliwek węgierekok. 100-200 g cukru100 g gorzkiego kakaoWykonanie:Aby przygotować czekośliwkę przygotowujemy najpierw klasyczne powidła śliwkowe, z tym wyjątkiem iż posiekane śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy na około godzinę. Następnie postępujemy dokładnie w taki sposób jak opisano w powyższym przepisie.Pod koniec ostatniego smażenia do masy dodajemy przesiane kakao, jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy więcej cukru.
Gorącą czekośliwkę wkładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 30 minut na mokro, w garnku z wodą.Smacznego!