Wykonanie
Witajcie!Dzisiaj mam dla Was pomysł na deser w słoiku! Nieco oryginalny, nieco niespotykany, może część z Was jeszcze nie zna tego patentu, a warto go poznać :-).

Jest to świetna opcja dla osób, które chcą zabrać ze sobą jakiś deser na bazie
jogurtu,
serka czy innej bardziej lub mniej płynnej substancji, a nie mają pod ręką szczelnego plastikowego pojemnika.Pusty słoik w każdej spiżarni się znajdzie napewno :-).Deser możecie przygotować praktycznie ze wszystkiego.
Musli,
bakalie, świeże
owoce,
jogurty,
serki,
maślanka. Co kto lubi, co kto ma pod ręką. Ja dzisiaj prezentuję Wam pomysł na użycie
płatków Fitella do takiego prostego deseru.Inne przepisy z
serii 'Drugie śniadanie z Fitellą' znajdziecie TUTAJ .Jest to ostatni wpis z tej
serii, więc wkrótce spodziewajcie się konkursu! :-)Zapraszam!Prosty deser
jogurtowy w słoikuSkładniki:
jogurt naturalnyfrużelina truskawkowa (lub dowolna inna
konfitura,
dżem)
płatki Fitella
Płatki z pełnego ziarna pszenicy dietWykonanie: Składniki podaję bez proporcji, ponieważ to zależy od wielkości słoiczka w którym będzie przygotowywać deser. Ja na 2 małe słoiki użyłam 1 opakowania
jogurtu (200 ml), kilku łyżek frużeliny i graści
płatków.Na spód naszego słoika wsypujemy odrobinę
płatków, można je lekko pognieść.

Następnie
jogurt, tak aby przykrył
płatki, kolejno frużelinę,
jogurt,
płatki, do zapełnienia słoika.Słoik zakręcamy, a sznurkiem lub wstążką przywiązujemy do niego łyżeczkę.

Smacznego!Wartości odżywcze i energetyczne 100 g
płatków z pszenicyWartość energetyczna : 370 kcal
Białko : 13,5 gWęglowodany : 64,4 g w tym
cukry : 3,0 gTłuszcz : 3 , 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1 , 1 gBłonnik : 15 , 5 gSód : 0 , 7 g