Wykonanie
Witajcie!Jak część z Was wie, właśnie trwa konkurs Almette, w którym można wygrać kulinarną wycieczkę do Toskanii lub warsztaty fotograficzne z Beatą Lipov, a ja i do Toskanii i do fotografii Beaty wzdycham już nie od dziś... :-)Dlatego też postanowiłam przygotować przepis do konkursu i padło na
lody!
Lody delikatne, kremowe, słodkie (można użyć pół na pół
mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego), lekkie jak chmurka -
lody idealne! Do tego jeszcze smakują jak sernik, więc bajka :-).Aby nadać im nieco wyrazistości dodałam do nich hiszpańskiego
wina Malaga, jeśli macie możliwość dodać je, to zachęcam. W wersji dla dzieci
rodzynki namoczcie w herbacie.Zapraszam!Składniki:2 opakowania
serka Almette śmietankowy1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (ok. 500 g)200 ml
śmietanki 30%75 g
serka mascarpone200 g
rodzynek (niewielkich)
wino Malagaskórka otarta z 1
cytryny1
laska waniliiWykonanie:Dzień przed wykonaniem
lodów mrozimy misę do maszyny do
lodów oraz zalewamy
rodzynki winem Malaga, tak aby
wino całkiem je zakryło.
Rodzynki wstawiamy do lodówki.Wszystkie składniki do
lodów również powinny znajdować się w lodówce, aby się dobrze schłodzić.Pracę rozpoczynamy od zmiksowania
mleka z
serkami, na gładką masę. Następnie
śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy
mlecznej za pomocą trzepaczki.Do masy dodajemy ziarenka z
laski wanilii i skórkę otartą z
cytryny.Masę wlewamy do maszyny i kręcimy
lody, stopniowo dodając namoczone
rodzynki i
wino, które nie zostało przez nie wchłonięte (powinno to być kilka łyżek).
Lody kręcimy aż zgęstnieją, następnie przelewamy je do oddzielnego pojemnika i domrażamy.Można je również wykonać bez maszyny, dodatek
mleka skondensowanego spowoduje uzyskanie kremowej konsystencji, więc nie powinny wymagać miksowania co godzinę.Podajemy z odrobiną
wina Malaga na spodzie pucharka z
lodami.Smacznego!