ßßß
Lody delikatne, kremowe, słodkie (można użyć pół na pół mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego), lekkie jak chmurka - lody idealne! Do tego jeszcze smakują jak sernik, więc bajka :-).Aby nadać im nieco wyrazistości dodałam do nich hiszpańskiego wina Malaga, jeśli macie możliwość dodać je, to zachęcam. W wersji dla dzieci rodzynki namoczcie w herbacie.Zapraszam!Składniki:2 opakowania serka Almette śmietankowy1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 500 g)200 ml śmietanki 30%75 g serka mascarpone200 g rodzynek (niewielkich)wino Malagaskórka otarta z 1 cytryny1 laska waniliiWykonanie:Dzień przed wykonaniem lodów mrozimy misę do maszyny do lodów oraz zalewamy rodzynki winem Malaga, tak aby wino całkiem je zakryło. Rodzynki wstawiamy do lodówki.Wszystkie składniki do lodów również powinny znajdować się w lodówce, aby się dobrze schłodzić.Pracę rozpoczynamy od zmiksowania mleka z serkami, na gładką masę. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy mlecznej za pomocą trzepaczki.Do masy dodajemy ziarenka z laski wanilii i skórkę otartą z cytryny.Masę wlewamy do maszyny i kręcimy lody, stopniowo dodając namoczone rodzynki i wino, które nie zostało przez nie wchłonięte (powinno to być kilka łyżek).Lody kręcimy aż zgęstnieją, następnie przelewamy je do oddzielnego pojemnika i domrażamy.Można je również wykonać bez maszyny, dodatek mleka skondensowanego spowoduje uzyskanie kremowej konsystencji, więc nie powinny wymagać miksowania co godzinę.Podajemy z odrobiną wina Malaga na spodzie pucharka z lodami.Smacznego!