ßßß Cookit - przepis na Lody malaga (o smaku cytrynowego sernika z rodzynkami)

Lody malaga (o smaku cytrynowego sernika z rodzynkami)

nazwa

Wykonanie

Witajcie!
Jak część z Was wie, właśnie trwa konkurs Almette, w którym można wygrać kulinarną wycieczkę do Toskanii lub warsztaty fotograficzne z Beatą Lipov, a ja i do Toskanii i do fotografii Beaty wzdycham już nie od dziś... :-)
Dlatego też postanowiłam przygotować przepis do konkursu i padło na lody!
Lody delikatne, kremowe, słodkie (można użyć pół na pół mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego), lekkie jak chmurka - lody idealne! Do tego jeszcze smakują jak sernik, więc bajka :-).
Aby nadać im nieco wyrazistości dodałam do nich hiszpańskiego wina Malaga, jeśli macie możliwość dodać je, to zachęcam. W wersji dla dzieci rodzynki namoczcie w herbacie.
Zapraszam!
Składniki:
2 opakowania serka Almette śmietankowy
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 500 g)
200 ml śmietanki 30%
75 g serka mascarpone
200 g rodzynek (niewielkich)
wino Malaga
skórka otarta z 1 cytryny
1 laska wanilii
Wykonanie:
Dzień przed wykonaniem lodów mrozimy misę do maszyny do lodów oraz zalewamy rodzynki winem Malaga, tak aby wino całkiem je zakryło. Rodzynki wstawiamy do lodówki.
Wszystkie składniki do lodów również powinny znajdować się w lodówce, aby się dobrze schłodzić.
Pracę rozpoczynamy od zmiksowania mleka z serkami, na gładką masę. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy mlecznej za pomocą trzepaczki.
Do masy dodajemy ziarenka z laski wanilii i skórkę otartą z cytryny.
Masę wlewamy do maszyny i kręcimy lody, stopniowo dodając namoczone rodzynki i wino, które nie zostało przez nie wchłonięte (powinno to być kilka łyżek).
Lody kręcimy aż zgęstnieją, następnie przelewamy je do oddzielnego pojemnika i domrażamy.
Można je również wykonać bez maszyny, dodatek mleka skondensowanego spowoduje uzyskanie kremowej konsystencji, więc nie powinny wymagać miksowania co godzinę.
Podajemy z odrobiną wina Malaga na spodzie pucharka z lodami.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/07/lody-malaga-o-smaku-cytrynowego-sernika.html