Wykonanie
Witajcie!W zeszłym tygodniu dzięki Magdzie z Crust and dust miałam okazję uczestniczyć w pierwszym spotkaniu z
serii Akademia Smaku Siemens .

Projekt ruszył 19 czerwca w Warszawie w Centrum Domowych Inspiracji czyli show-room'ie
marki Siemens.Akademia Smaku to ekskluzywne spotkania z pasją, odpowiedź na niezaspokojone potrzeby osób, które kochają gotować, chcą rozwijać swoją pasję - czyli spotkania idealne dla mnie! ;-)

Fot.
Anna Smaczne Ujęcie

Fot.
Anna Smaczne UjęcieSpotkań na chwilę obecną zaplanowanych jest 10, poruszana będzie
między innymi tematyka
kawy,
wina, deserów, nawet dekoracji stołu.

Pierwsze warsztaty dotyczyły Food design - czyli bawienia się formą prezentacji potrawy na talerzu, którą przybliżyła nam Paulina Kalińska, stylistka potraw.Krótką prezentacją wprowadziła nas w temat, a następnie przeszliśmy do praktyki, ponieważ mieliśmy aż 4 dania do dyspozycji. Oczywiście najpierw trzeba było je ugotować ;-). Po szybkim losowaniu stanowisk zabraliśmy się do pracy pod
okiem Konrada Birka, szefa kuchni w restauracji Sowa i przyjaciele.Do przygotowania mieliśmy 4 daniowe menu składające się z :przystawki -
krewetki królewskie w sosie tajskim z
mleka kokosowego,



zupy - chłodnik z
melona z
imbirem i
szynką parmeńską,



dania głównego - pikantna pierś z
kaczki w wędzonej
czerwonej papryce, podana z
gruszkami w tokaju,



deseru -
gruszka w przyprawach korzennych, podana z
sosem karmelowym.


Dania przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Wszystkie były tak pyszne, że jak tylko znajdę dobrej jakości składniki (
krewetki i
kaczkę) to je przygotuję.
Kaczka z
gruszkami - poezja ;-).Atmosfera była bardzo miła, można było zarówno popracować w fajnym zespole, porozmawiać o tematach kulinarnych, ale nie tylko i oczywiście w miłym towarzystwie to wszystko zjeść :-).Pozdrawiam!


