Wykonanie
Witajcie!Leniwa sobota, więc czas na leniwe śniadanie (obowiązkowo w
porze obiadowej ;-) ).Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować klasyczne połączenie
gruszki, gorgonzoli i
orzechów. Już wcześniej gorgonzolę i
gruszkę mogliście zobaczyć tutaj .
A bruschetta? To klasyczna antipasti czyli włoska przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z
pomidorami, ale my akurat mieliśmy ochotę na takie połączenie ;-).Zapraszam!Składniki:1 mała
bagietka pełnoziarnista1
gruszkaser gorgonzolagarść
orzechów włoskicholiwaząbek
czosnkuWykonanie:
Bagietkę kroimy na niezbyt grube kromki, każdą smarujemy ząbkiem
czosnku, rozciętym na pół. Polewamy
oliwą i rumienimy na patelni, z obu stron.Idealna bruschetta powinna być bardzo przypieczona, prawie spalona.
Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na plasterki.Na każdej kromce układamy plasterek
sera, następnie
gruszki, ponownie odrobinę
sera i
orzechy.
Podpiekamy kilka minut w rozgrzanym do 150 st. piekarniku, aż
ser się roztopi.Zjadamy ciepłe ze smakiem.Smacznego!