ßßß Cookit - przepis na Drugie śniadanie z Fitellą #4 Batoniki musli

Drugie śniadanie z Fitellą #4 Batoniki musli

nazwa

Wykonanie

Cześć!
Kolejny już raz chciałabym Wam przedstawić ciekawy pomysł na drugie śniadanie z Fitellą, które to z pewnością zabierzecie ze sobą. Przygotujcie sobie ciut więcej, gdyż Wasi znajomi z pewnością będą od Was chcieli kawałek.
Pora przedstawić ciasteczka z płatków śniadaniowych z pełnego ziarna pszenicy oraz musli. Będzie to prosta wersja, ale można ją wzbogacić o co tylko się chcę.
Ciastka są bardzo sycące i jeden taki kawałek z pewnością wystarczy. Co też jest ciekawe ciastka nie są twarde, bardziej przypominają cukierki krówki, a przez to dłużej cieszymy się chwilą i nie jemy w pośpiechu.
Do ich wykonania zostały wykorzystane dwa produkty Fitella : płatki z pełnego ziarna pszenicy diet (tzw. mono smak) oraz musli lekkie z aloesem, żurawiną i ananasem.
Zapraszam!
Poprzednie przepisy z Fitellą:
#1 Trufle musli
#2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym
#3 Ciasteczka musli
Batoniki musli
Składniki:
75 g płatków Fitella Płatki z pełnego ziarna pszenicy diet
100 g Fitella Musli lekkie z aloesem, żurawiną i ananasem
pół puszki mleka skondensowanego słodzonego (puszka o pojemności 530 g)
herbatniki (8 sztuk)
czekolada (roztopiona)
Wykonanie:
Nie ma nic prostszego niż zagrzanie mleka w rondelku, dodanie płatków Fitella i dokładne wymieszanie.
Następnie taką masę przenosimy na formę kwadratową (20x20 cm) i równo rozprowadzamy. Najlepiej by ciasto miało ok. 1 cm grubości.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni na około 1 h. Po takim czasie masa powinna związać ze sobą płatki. Wystudzoną masę tniemy na wielkość herbatników, a następnie łączymy ze sobą ciastko i herbatnik przy pomocy roztopionej czekolady. Zostawiamy aby czekolada stężała.
Zabieramy wszystkie ze sobą na drugie śniadanie.
Na zdrowie!
Wartości odżywcze i energetyczne 50 g musli
Wartość energetyczna : 198 kcal
Białko : 3,3 g
Węglowodany : 37,3 g w tym cukry : 8,6 g
Tłuszcz : 3 , 2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0 , 8 g
Błonnik : 3 , 6 g
Sód : 0 , 2 g
Wartości odżywcze i energetyczne 100 g płatków z pszenicy
Wartość energetyczna : 370 kcal
Białko : 13,5 g
Węglowodany : 64,4 g w tym cukry : 3,0 g
Tłuszcz : 3 , 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1 , 1 g
Błonnik : 15 , 5 g
Sód : 0 , 7 g
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/04/drugie-sniadanie-z-fitella-4-batoniki.html