Wykonanie
Witam ponownie :)
Obiecane testowanie :)
Jak już wczoraj
pisałam, spędziłam wczorajszy dzień na zakupach,
między innymi w sklepie IKEA.
Jakiś czas temu na jednym z blogów widziałam ten produkt, więc postanowiłam go kupić.
Chodzi o BRODMIX FLERKORN - wielozbożową mieszankę do pieczenia
chleba.

Opakowanie zawiera 700 g mieszanki składającej się z
mąki pszennej, żytniej,
płatków pszennych,
ryżowych,
ziaren słonecznika,
skrobi pszennej, nasion lnu, słodu jęczmiennego, zakwasu żytniego w proszku,
soli i
suszonych drożdży. Nie ma żadnych E... co mnie niezmiernie cieszy :)
Przepis na chlebek jest prosty - otwieramy opakowanie (robimy niewielki otwór) wlewamy 600 ml
wody o temp. ok. 40 st., mieszamy i wlewamy do foremki.

Ja jestem zapobiegliwa, więc postanowiłam wymieszać wszystko w misce.

Gotowy chlebek umieszczamy w keksówce i zostawiamy na 45 minut aby wyrósł.

W tym momencie wkracza drugi testowany produkt -
silikonowa foremka prostokątna dołączona do 3 numeru czasopisma Ale pychota!
(wymiary 22x10x6, cena 16,95 zł). Foremka ma żywy, zielony kolor, wykonana jest z silikonu, który wydaje się być dobry jakościowo, ale dość miękki, więc gdy już mamy ją wypełnioną
ciastem, musimy uważać przy przenoszeniu. Jedynym minusem foremki jest właśnie ta miękkość - nie wiem jak będzie to przy innych ciastach, ale przy takim typowo
drożdżowym foremka wybrzusza się na boki, dzięki
czemu chleb jest lekko okrągły :)
Po upieczeniu chlebek wyszedł spokojnie z foremki, nic nie przywarło, więc jest to foremka godna polecenia - gdy ją kupicie, skończy się smarowanie metalowych foremek i wysypywanie
bułką tartą :)

Co do
chleba - przypomina mi bardzo
chlebki sprzedawane po kilka kromek typu
pumpernikiel itd. wiecie chyba o jakie mi chodzi?

Jest dość ciężki, lekko wilgotny, ale bardzo sycący :) Więc teoretycznie warto wydać te kilka zł i go spróbować, aczkolwiek, można samemu również taką mieszankę zrobić :)