Wykonanie
Jaglanka na śniadanie? Oczywiście :) W wersji sypkiej czy kleistej? Obie są smaczne. Do tego dania pasuje bardziej
kasza na sypko, ale to od Was zależy jego ostateczna postać.Zwieńczeniem tego śniadania jest sos z
gruszek... Aromatyczny, lekko korzenny, rozgrzewający... Miodzio :)Przepis pochodzi z Akademii Smaku Bosch i warsztatów "Śniadanie: jedz jak król"

Składniki:
kasza jaglanabiałe
słodkie winogruszkiliść laurowykolendracynamonsólsok z cytrynykurkuma
Sposób przygotowania:
Kaszę podpraż na sucho w garnku. Przelej wrzątkiem, a następnie zalej 2-krotną ilością wrzącej
wody. Gotuj bez mieszania pod przykryciem przez 15 minut.Do rondla wlej
wino, dodaj pokrojone w kostkę
gruszki. Dodaj
liść laurowy,
kolendrę,
cynamon,
sól,
sok z cytryny i
kurkumę. Gotuj do odparowania
wina i zagęszczenia sosu.
Kaszę podawaj z sosem z
gruszek. Jeśli lubisz, posyp danie prażonymi
płatkami migdałów.