Wykonanie
Wiem, wiem... Nie ma złotych recept na zgrabną sylwetkę. Jedną granolą kilogramów się nie zrzuci... Ale... Ta granola jest wyjątkowa. Przetestowałam ją na sobie i wiem, co mówię. Codziennie na śniadanie - od Nowego Roku - zjadam 4 łyżki tej właśnie granoli z domowym
naturalnym jogurtem... (przepis na
jogurt wkrótce ;) ) I wiecie, jaki jest efekt? Mam energię na dobry start w nowy dzień i zapomniałam o zaparciach, a to one właśnie zawsze były moją bolączką... Polecam.

Składniki:100 g łuskanego
słonecznika200 g
płatków owsianych200 g
otrębów owsianych150 g
siemienia lnianego4 łyżki ziaren babki płesznik4 łyżki
miodu4 łyżki
oleju rzepakowego1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy
Sposób przygotowania:Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą. Dodaj wymieszany na jendolity płyn sok,
miód i
olej. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 140-150 st. Mieszaj co 10 minut, by się nie przyrumieniła za mocno. Po upieczeniustudzimy w otwartym piekarniku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju.