Wykonanie
Wiele lat temu jedna z firm produkujących
dżemy wypuściła
miks powideł i nutelli, pamiętacie? Chyba pod szyldem "czekośliwki"... Nie pamiętam dokładnie. Zresztą, nie produkują jej też od lat.Ale od czego jest kobieca pomysłowość? Wystarczy... czytajcie, gotujcie i cieszcie się uśmiechami dzieciaków :)Składniki:3 kg wydrylowanych
śliwek węgierek1/2 kg
cukru3 łyżki
octu4 łyżki gorzkiego
kakaoSposób przygotowania:Na dno dużego garnka wlej
ocet. Wrzuć umyte i wydrylowane
śliwki i zasyp
cukrem. Odstaw je na noc. Rano postaw na gazie i bez przykrycia doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 godzin - czas gotowania zależny jest od ilości
wody w owocach; raz gotowałam blisko 9 godzin!Pamiętaj tylko, by nie mieszać!Do gotowych powideł dodaj
kakao i szybko, acz dokładnie wymieszaj.Gotową nutellę ze
śliwek - gdy w garnku będzie mniej niż połowa pierwotnej zawartości :) - przełóż do przygotowanych wcześniej słoiczków. Zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.