ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

nazwa

Wykonanie

Są słodkości, które smakują dobrze o każdej porze roku. Są przepisy, które zawsze się udają. Przepis na te pączki mamy od kilku lat. W okresie karnawału smażymy je obowiązkowo kilkakrotnie. W ciągu roku lubimy przypomnieć sobie ich smak :) Mają tylko jedną wadę - są nienadziane ;) Rozwiązuję ten problem podając w miseczce domowe powidła śliwkowe lub za pomocą szprycy je nadziewam po usmażeniu :)
Składniki:
1 kg mąki pszennej
1/2 litra mleka
6 żółtek
15 dag drożdży świeżych
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1/2 kostki margaryny
1 kieliszek spirytusu
olej do smażenia
Żółtka, drożdże i oliwę dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę. W tym czasie podgrzej mleko, dodaj cukier i margarynę. Wymieszaj. Do mlecznej mieszanki dodaj żółtka i mąkę. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Odstaw do wyrośnięcia.
Pączki nakładaj na głęboki rozgrzany tłuszcz za pomocą łyżki. Smaż na rumiano z obu stron - my smażymy we frytownicy :)
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/08/paczki-byskawiczne.html