Wykonanie
Są słodkości, które smakują dobrze o każdej
porze roku. Są przepisy, które zawsze się udają. Przepis na te pączki mamy od kilku lat. W okresie karnawału smażymy je obowiązkowo kilkakrotnie. W ciągu roku lubimy przypomnieć sobie ich smak :) Mają tylko jedną wadę - są nienadziane ;) Rozwiązuję ten problem podając w miseczce domowe
powidła śliwkowe lub za pomocą szprycy je nadziewam po usmażeniu :)
Składniki:1 kg
mąki pszennej1/2 litra
mleka6
żółtek15 dag
drożdży świeżych1/2 szkl.
cukru1/2 szkl.
oleju1/2 kostki
margaryny1 kieliszek
spirytusuolej do smażenia
Żółtka,
drożdże i
oliwę dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę. W tym czasie podgrzej
mleko, dodaj
cukier i
margarynę. Wymieszaj. Do
mlecznej mieszanki dodaj
żółtka i
mąkę. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Odstaw do wyrośnięcia.Pączki nakładaj na głęboki rozgrzany tłuszcz za pomocą łyżki. Smaż na rumiano z obu stron - my smażymy we frytownicy :)