ßßß
Składniki:
250g + 1/2 szkl. + 2 łyżki mąki pszennej50g + 13 łyżek cukru250g masłaszczypta soli2 łyżki lodowatej wody500g porzeczek4 łyżki oleju1/2 szkl. mielonych orzechów włoskich lub migdałów3/4 szkl. otrębów pszennych
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp 250g mąki, 50 g cukru, sól oraz pokrojone na kawałeczki 150 g zimnego masła. Zacznij zagniatać kruche ciasto i pod koniec zagniatania dodaj lodowatą wodę. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.Porzeczki odszypułkuj i umyj. Pozostaw do przeschnięcia i wymieszaj z 5 łyżkami cukru.Wymieszaj ze sobą: mielone orzechy, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i olej.Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Wyłóż ją rozwałkowanym ciastem. Na spód wyłóż orzechową masę, następnie porzeczki z cukrem. Z 100 g masła, 1/2 szkl. mąki, 4 łyżek cukru i otrębów zagnieć krusoznkę i posyp nią tartę.Piecz w 190 st. bez termoobiegu przez 50 minut.