ßßß Cookit - przepis na Konfitura truskawkowa z miętą i pieprzem

Konfitura truskawkowa z miętą i pieprzem

nazwa

Wykonanie

Letni smak zamknięty w słoiku. Wzbogacony pieprzem i miętą. Dzięki dodatkowi pieprzu konfitura jest lekko pikantna. Mięta wprowadza odświeżenie. Przepyszna...
Składniki:
3 kg truskawek
900 g cukru
sok z 1 cytryny
12 ziaren pieprzu kolorowego
garść świeżej mięty
1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Truskawki odszypułkuj i umyj. Zasyp cukrem i pozostaw na noc. Rano zlej sok, zagotuj go i gorący rozlej do butelek. Będzie pyszny w zimowe wieczory :)
Truskawki wymieszaj z pozostałymi składnikami i gotujemy w trzech rundach po godzinie (godzina gotowania, studzenie, godzina gotowania, studzenie, godzina gotowania). Gdy otrzymamy pożądaną konsystencję, gorącą konfiturę przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.
Polecam Wam wspaniały kuchenny przyrząd do napełniania słoików:
Możecie go kupić np. TUTAJ .
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/07/konfitura-truskawkowa-z-mieta-i-pieprzem.html