Wykonanie
Kiedy dla mnie zaczynają się święta? Kiedy ciasto na pierniki jest zagniecione, kiedy w domu zaczynają się pojawiać świąteczne dekoracje i kiedy w szafce zakamuflowane leży ciasto z
suszonymi owocami. Piekę je od kilku lat. Każdego roku z tą samą pieczołowitością polewam je suto najlepszą
whisky mojego taty. Moje już czeka - upiecz swoje :)

Składniki:125 g
masła150 g
cukru500 g
rodzynek - mieszanych (korynckich i sułtanek)100 g kandyzowanych
wiśnisok z jednej
pomarańczy1 łyżka kandyzowanej skórki z
pomarańczy1 łyżka kandyzowanej
skórki z cytryny100 ml
whisky2
jajka250 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wyłóż pergaminem.W garnku wymieszaj
masło,
cukier,
owoce, skórki, sok z
pomarańczy i
whisky. Podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia
masła. Gotuj jeszcze 5 minut i wystudź. Z
owocami wymieszaj pozostałe składniki i przełóż do tortownicy.Piecz około 2 godzin w 150 st. bez termoobiegu. Po wystudzeniu
skrop whisky.
Owiń pergaminem i lnianą ściereczką. Skrapiaj
whisky co najmniej raz w tygodniu.