Wykonanie
            Kolejny przepis inspirowany spotkaniem z Tomkiem Gulińskim: bakaliowa masa deserowa. Wszystkich uczestników 
kursu zaskoczyło bogactwo smaku zmiksowanych 
bakalii. Nikt się wówczas nie zastanawiał, ile składników odżywczych dostarcza jedna filiżanka tej pyszności, ale po czasie przyszła do mnie refleksja: błonnik, magnez, potas, witamina E, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, fosfor, miedź... Ufff, zapewne to tylko część dobrodziejstw, które można znaleźć w tym deserze. Przepis w zależności od upodobań naszych kubków 
smakowych możemy dowolnie modyfikować - jeśli np. wolimy dania bardziej słodkie, to możemy dodać 
suszone daktyle lub delikatnie dosłodzić 
miodem.

Składniki:50 g 
orzechów nerkowca50 g 
rodzynek50 g 
moreli suszonych50 g pestek dyni50 g łuskanego 
słonecznika50 g 
płatków migdałowych50 g 
orzechów włoskichSposób przygotowania:Wszystkie 
bakalie wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej zimną 
wodą i pozostaw do namoczenia przez 12 godzin. Po tym czasie wypłucz ponownie i osącz. Osuszone 
bakalie zmiksuj za pomocą blendera. Podawaj jako samodzielny deser, jako dodatek do owsianki...