ßßß
Składniki:
1/2 kg płatów śledziowych Matias3-4 jajka na twardook 30 dag sera żółtegołyżka siekanego pora4-5 łyżek majonezuPrzygotowanie:Płaty śledziowe moczymy przez całą noc. Następnie kroimy w paski o grubości do 1 cm. Ser ścieramy na tarce. Dodajemy posiekane drobno jajka oraz pora (ilość w zależności od upodobań). Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy tyle majonezu by sałatka uzyskała puszystą konsystencję pierzynki. Mniam. Pomysłów i koncepcji świątecznego śledzia w pierzynce i nie tylko jest mnóstwo. Ta opcja jest jedną z najprostszych i najmniej wyrafinowanych. Zapewniam jednak, że walory smakowe wynagrodzą wszystko. A tak przygotowany śledź pięknie dopełni smak świeżego pieczywa.Fotek na razie brak bo przecież nie będę robić śledzika za wcześnie byle tylko wstawić na bloga ;)Tymczasem trzeba by wrócić do świątecznej bieganiny.Raz jeszcze zdrowych i pogodnych (w sercu) Świąt Bożego Narodzenia spędzonych przy tradycyjnym stole w gronie najbliższych oczywiście .