Szybki deser truskawkowy, najbardziej ucieszy chyba dzieci. W letni upalny dzień niezła frajda wyjadać rurką zimną bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym.Składniki:300 g dojrzałych truskawek100 ml śmietany 30 % (schłodzonej)1 łyżka cukru pudru2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego1 łyżka soku z cytryny50 g czekolady + 1 łyżka mlekarurki puste w środkuPrzygotowanie:Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Włożyć do blendera, dodać sok z cytryny i cukier trzcinowy (ilość dostosować do słodyczy posiadanych truskawek), rozdrobnić na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki by się schłodziła.Do śmietany dodać cukier puder, ubić na sztywną pianę (nie przebić, gdyż powstaną grudki masła).Roztopić czekoladę z mlekiem (w kąpieli wodnej).Szklanki lub pucharki o szerokim i prostym dnie napełnić do 1/2 wysokości masą truskawkową. Następnie powstawiać rurki, wypełnić przestrzenie między nimi bitą śmietaną.Do środka rurek wlewać łyżeczką roztopioną czekoladę, tak by smugi ściekały na zewnątrz.Najlepiej podawać od razu, gdyż po dłuższym czasie rurki zanurzone w musie truskawkowym zmiękną i jedzenie rurką nie będzie możliwe.