Wykonanie
Chleb w moim domu jest pieczony raz w tygodniu, receptura jest już wypracowana, eksperymentuję czasami z rodzajami
mąki. Ostatnio używam
mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 i dodatkowo wykorzystuję
otręby żytnie. Tajemnica pieczenia
chleba polega na wyhodowaniu dobrego zakwasu, dobraniu odpowiednich rodzajów oraz proporcji
mąki w stosunku do dodawanej
wody i duże pokłady cierpliwości. Zachęcam do pieczenia
chleba, warto piec dla smaku jak i dla cudownego zapachu.Składniki:Etap I400 g
mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850300 g
mąki żytniej pełnoziarnistej typ 20001 szklanka
otrąb żytnich150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas)700 ml letniej
wody2 łyżeczki
soliEtap II100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850200 g
mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000250 - 300 ml letniej
wodydodatkowo:ziarna
kminku lub
czarnuszki1 łyżeczka
miodu (opcjonalnie)2 foremki: 23 x 11 x 7 cm (silikonowa) i 32 x 14 x 7 cm (zwykła metalowa)
otręby żytnie do wysypania metalowej formytłuszcz do wysmarowania metalowej formy


Wykonanie:Około 3 -4 godziny przed
mieszaniem chleba wyjąć z lodówki zakwas i dokarmić go: 100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej + 100 ml letniej
wody. Wymieszać, przykryć ścierką i odstawić do rośnięcia (podwoi objętość, będą widoczne bąble powietrza).Składniki z I etapu wsypać do dużej miski, dodać zakwas i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Przykryć ścierką przepuszczającą powietrze i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około 12 godzin (ja mieszam w piątek późnym wieczorem, a w sobotę rano robię II etap).Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać składniki z II etapu, wymieszać (
wodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce).Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać
otrębami, silikonowej nie trzeba.Łyżką nakładać ciasto
chlebowe do połowy wysokości foremek (powinno być z widocznymi pęcherzykami powietrza, przy nakładaniu łatwo się odrywać od łyżki).Wierzch wygładzić łyżką lub ręką namoczoną w zimnej wodzie. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 2 - 4 godziny w ciepłe miejsce.Po wyrośnięciu
chleba jeszcze raz delikatnie wierzch posmarować lub spryskać
wodą.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, na dół do blaszki wlać 300 ml
wody. Podczas pieczenia piekarnika lepiej nie otwierać.Foremki z wyrośniętym
chlebem wstawić na poziom wyżej od blachy z
wodą i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 30 minut.Upieczony
chleb gdy pukamy w jego wierzch wydaje głuchy odgłos, jakby był pusty.
Chleb po upieczeniu wyjąć z foremek, studzić na kratce, gorącego nie kroić.Przechowywać owinięty lnianą ściereczką.Na blogu proponuję zobaczyć również
Chleb pszenno-żytni na zakwasie .