ßßß
Schabowego nie ma co zachwalać, ale takiego z indyka to i owszem bardzo polecam. Schabowy z indyka dobrze smakuje w panierce z płatków kukurydzianych. Z takiego połączenia będą zadowolone zwłaszcza dzieci, a gdy pominiemy etap z mąką to osoby na diecie bezglutenowej również powinny skorzystać. Kukurydza nie zawiera glutenu, w sprzedaży są dostępne płatki kukurydziane bezglutenowe.Składniki:około 1 kg piersi z indykapłatki kukurydziane1 szklanka mąki pszennej3 - 4 jajkasólpieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Pierś z indyka umyć, oczyścić z żyłek, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić ukośnie wzdłuż włókien na plastry o grubości około 1 cm.Delikatnie rozbić tłuczkiem i z każdej strony przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.Płatki kukurydziane rozgnieść na drobniejsze kawałki i wsypać do naczynia w którym będziemy panierować kotlety.Do innego naczynia wsypać mąkę.Jajka roztrzepać tak by miały jednolitą konsystencję.Kotlety panierować: mąka, jajko, płatki kukurydziane i od razu smażyć na rozgrzanym oleju z obu strony. Nie dopuszczać do nadmiernego przypieczenia płatków, gdyż mogą być gorzkie.Do takich kotletów doskonale pasuje surówka z marchwi .Ilość potrzebnych składników zależy od tego jak dużo mamy indyka.