ßßß
Jeśli odpowiada Wam smak chrzanu, to warto połączyć go ze śledziem. Ostrość chrzanu jest nieco zredukowana dodanym jabłkiem.Składniki:6 małosolnych płatów śledziowych1 łyżka chrzanu1 jabłko1 łyżka soku z cytryny1 - 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiegopieprzPrzygotowanie:Śledzia spróbować, zbyt słonego wymoczyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.Śledzia skropić cytryną, dodać jabłko, śmietanę lub jogurt, chrzan i doprawić pieprzem.W przepisie jest podana 1 łyżka chrzanu, jednak ilość zależy od jego mocy. Wszystko wymieszać i na około 20 minut odstawić, aby składniki się połączyły (zamieszać ze 2 razy).