Wykonanie
Przyrządzić
makaron z
serem, niby proste, ale... Co zrobić, aby
ser trzymał się
makaronu i pozostał na nim podczas jedzenia? Nie wiem jak teraz, ale za moich młodzieńczych lat w szkolnej stołówce zmorą był taki rozgotowany
makaron w pół płynnym niby
serze. Będąc już dorosłą wymyśliłam mój
makaron z
serem, wiele osób pewnie zna ten sposób przygotowania.Składniki:(porcja dla 3 osób)25 dag
makaronu pełnoziarnistego25 dag
sera białego twarogowego1 - 2 łyżki
śmietany3 - 4 łyżki
cukru20 g
masła1 - 2 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:
Ser,
cukier,
cynamon,
śmietanę dokładnie rozetrzeć widelcem, spróbować i ewentualnie dodać więcej
cukru lub
śmietany, gdyby
ser był bardzo suchy lub za mało słodki (konsystencja ma być taka, że gęsty
ser trzyma się na widelcu).
Ser nie powinien być zbyt kwaśny.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Szybko włożyć z powrotem do jeszcze ciepłego garnka, dodać
masło i wymieszać do jego roztopienia, następnie dodać przygotowany
ser i szybciutko mieszać, aby pod wpływem ciepła
ser okleił
makaron.