Wykonanie
Słodkie, dojrzałe
renklody- to z nich powstał kompot z
cynamonem. Najprostszy ponieważ robi się go bardzo szybko i z niewielu składników. A w zimie taki aromatycznym kompot idealnie smakuje do obiadu. Jeśli nie macie
renklod dobrze sprawdzą się mirabelki.Porcja na 8 słoików po 250 mlSkładniki:1 kg
renklod lub mirabelek,
cukier,laski
cynamonuPrzygotowanie:
Śliwki należy umyć, przekroić na pół w celu wyciągnięcia pestki i przełożyć do słoików. Gdy
śliwki ułożymy w słoiku należy dodać po pół laski
cynamonu . Zasypać 5 łyżkami
cukru i zalać gorącą
wodą do 3/4 wysokości słoika. Po dokładnym zakręceniu słoików należy je zapasteryzować. Do dużego garnka na spód ułożyć ściereczkę i ustawić słoiki. Zalać
wodą do połowy wysokości słoików, pasteryzować przez 15 min od chwili zagotowania
wody.