Wykonanie
Nasz przydomowy krzaczek obficie obrodził w piękne i dorodne
borówki amerykańskie, inaczej zwane
borówkami wysokimi. Są to
owoce bogate w fosfor i potas, obniżające poziom "złego " cholesterolu i charakteryzujące się wysoką wartością dietetyczną. Nie są tak kłopotliwe w barwieniu jak
jagody leśne, ponadto są większe od nich. Zawartość pektyn sprawia, że nadają się na
dżemy, dlatego dzisiaj postanowiłam połączyć je z
malinami i pod koniec procesu przygotowania
dżemu dodać 2 gałązki
mięty, które nadały orzeźwiający aromat i smak.Gotowy
dżem przełożony do wyparzonych słoików należy poddać pasteryzacji, aby w trakcie przechowywania nie zepsuły się. Taki oto
dżem można spożywać w postaci dodatku do świeżo upieczonego
ciasta drożdżowego lub jako nadzienie do muffinków.Porcja na 6 słoiczków ok 250 mlSkładniki:500 g
borówki amerykańskiej,500 g
malin,pół szkalnki + dodatkowo 40 dag
cukru,pół szklanki
wody ,opakowanie pektyn,2 gałązki
miętyPrzygotowanie:Do garnka wsypać przepłukane
borówki i
maliny, zalać
wodą, gotować na małym ogniu do momentu kiedy
owoce puszczą sok. W misce wymieszać szklankę
cukru z pektynami i wsypać do gotujących się
owoców, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu 3 min, wsypać pozostały
cukier, wymieszać . Dodać
miętę i gotować ok. 5 min.Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem, aby usunąć drobnoustroje. Gorący
dżem przełożyć do słoików, zakręcić. Do wysokiego garnka włożyć ścierkęi zalać
wodą (do połowy wysokości słoików). Wstawić słoiki i pasteryzować pod przykryciem ok. 15 min od chwili zagotowania.
