Wykonanie
Szybki obiad, który będzie smaczny i zdrowy to połączenie
kaszy jaglanej z
suszonymi owocami.
Kasza to samo zdrowie, wspomaga trawienie, nie zawiera glutenu. Dziś sięgnęłam po przepis Agnieszki Maciąg na pieczoną
kaszę jaglaną. Jest pyszna i bardzo sycąca. Doskonała na obiad, ale też na weekendowe śniadanie.Porcja dla 3 osóbSkładniki:1,5 szklanki
kaszy jaglanej,2 łyżeczki
cukru,2
jajka,8
suszonych moreli,łyżka
suszonej żurawiny,
jabłko,szczypta
soli,1 łyżka startej skórki z
pomarańczyPrzygotowanie:
Kaszę należy sparzyć wrzątkiem dwukrotnie. Następnie zalać taką ilością
wody, aby przykryła
kaszę, dodać szczyptę
soli i gotować na małym ogniu 20 min od czasu do czasu mieszając.
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę,
morele w paski.
Białka oddzielić od
żółtek. Do miseczki z
żółtkami dodać
cukier i dokładnie utrzeć, natomiast
białka ubić na pianę widelcem.
Pomarańcz sparzyć wrzątkiem i skórkę zetrzeć na najmniejszych oczkach. Gotową
kaszę wymieszać ze skórką z
pomarańczy oraz
żółtkami, dokładnie wymieszać. Do masy dodać ubite
białka, wymieszać. Kokilki wysmarować
masłem i podsypać
bułką tartą. Do połowy kokilek wyłożyć
kaszę, a na nią
owoce. Na
owoce resztę
kaszy.Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Piec przez 20-30 min. Można podawać z
śmietanką lub
jogurtem naturalnym.