Wykonanie
Pogoda za oknem staje się coraz bardziej kapryśna, co niewątpliwie wskazuje koniec upalnych dni oraz okresu zbiorów. Warto więc wykorzystać ostatnie ciepłe dni na odpoczynek przy herbacie i chłodnym deserze z dodatkiem świeżych
malin.Porcja na 2 pucharki deseruSkładniki:250 ml
serka mascarpone,1
galaretka malinowa,10
herbatników lub łakotek
kokosowych,2 łyżki
masła,szklanka
malin,2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie:
Serek mascarpone wyjąć 15 min przed przygotowaniem deseru.
Herbatniki lub kruche
ciastka pokruszyć na drobno do miski, dodać łyżkę miękkiego
masła. Oba składniki dokładnie wymieszać do momentu utworzenia jednolitej masy.
Herbatnikową masą wyłożyć spód szklanych pucharków, przygładzić łyżką, wstawić do lodówki.
Serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, dodać
cukier puder cały czas miksując. Do garnka wlać 1/3 szklanki
wody, zagotować, wyłączyć i wsypać
galaretkę ciągle mieszając. Gotową
galaretkę wystudzić. Pół szklanki
malin zblendować, dodać gęstniejącą
galaretkę.
Maliny z
galaretką przelać do zmiksowanego
serka i dokładnie wymieszać. Z lodówki wyciągnąć pucharki na spodzie, których znajduje się
herbatniki z
masłem. Na spód
herbatnikowy wyłożyć masę
serowo-
malinową natomiast wierzch przyozdobić pozostałymi
malinami i pokruszonymi
herbatnikami. Wstawić do lodówki na godzinę.
