Wykonanie
Tiramisu według mojego przepisu jest pomysłem na szybki i bardzo efektowny deser bez pieczenia. Dodałam do niego
truskawki i
ananasy, które świetnie współgrają z masą ze
śmietany kremówki i
serka mascarpone. Doskonale pasuje do popołudniowej, niedzielnej
kawki wypitej przed domem w piękną,
słoneczną pogodę.Porcja dla 5 osóbSkładniki:1 szklanka (200 ml)
śmietanki kremówki 30%,opakowanie
biszkoptów podłużnych,250 ml
serka mascarpone,80 g
truskawek,80 g
ananasów z puszki,250 ml mocnej
kawy,2 łyżki
cukruPrzygotowanie:Na spód pucharków ułożyć 2
biszkopty podłużne przełamane na pół i lekko nasączone mocną
kawą.
Serek mascarpone wyłożyć z lodówki przed miksowaniem, aby zmiękł.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki.
Ananasa pokroić w cienkie plasterki i odsączyć z nadmiaru soku.
Śmietankę kremówkę wstawić na 8 min do zamrażarki. Po tym czasie wyciągnąć z zamrażarki i ubić na sztywno, pod koniec dodać łyżkę
cukru. Zmiksować.
Serek mascarpone zmiksować przez 2 min z łyżką
cukru. Dodać ubitą
śmietankę. Całość zmiksować. Na
biszkopty w pucharku nałożyć kopiatą łyżkę masy, rozsmarować. Ułożyć warstwę
owoców. Na
truskawki i
ananasy ułożyć 3
biszkopty przełamane na pół. Następnie rozsmarować łyżkę masy i znowu warstwę
owoców. W moim pucharku zmieściły się 2 warstwy
biszkoptów, masy i
owoców. Do udekorowania możemy użyć listków
mięty.