Wykonanie
Mazurek jest jednym z tradycyjnych dań goszczących na Naszych stołach w Święta Wielkanocne. Muszę przyznać, że dzisiejszy przepis - to mój pierwszy mazurek, który w życiu zrobiłam! Jeśli nie macie sprawdzonego przepisu, ten będzie idealny. Bardzo prosty, nie jest aż taki słodki jak tradycyjne mazurki, także bez wyrzeczeń można go jeść! A poza tym są Święta - więc zapraszam do gotowania! :)

składniki:2 szklanki
mąki1 kostka
masła1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudruszczypta
soli3
żółtkałyżeczka esencji waniliowej (lub
cukru waniliowego)puszka kajmaku
dżem truskawkowy lub malinowy 100%
owocówżurawina,
płatki migdałoweMąkę i
cukier puder przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy
proszek do pieczenia i
sól. Kostkę całego
masła kroimy na mniejsze kawałki i za pomocą siekaczki (lub noża) dokładnie łączymy z suchymi składnikami. (do ciasta kruchego zawsze należy użyć
masła prosto z lodówki i starajmy się łączyć składniki nie wyrabiając ciasta zbyt długo rękami, żeby nie ogrzewać ciasta - to mój sposób na naprawdę kruchy spód!). Następnie wbijamy 3
żółtka i esencję. Nożem łączymy składniki, a gdy wstępnie będą połączone, szybko zarabiamy ciasto rękami. Następnie formujemy rulon i kroimy na 2-3 cm plastry i wykładamy nimi formę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi możemy fantazyjnie uformować, a całe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie pieczemy spód w temp 170 stopni przez 40 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy spód będzie całkowicie zimny smarujemy go
dżemem. Do szprycy nakładamy masę kajmakową i dekorujemy według uznania. Przybieramy przyprażonymi
płatkami migdałowymi i
żurawiną!Komentarz: Użyłam kwadratowej formy o
boku równym 20 cm. Jeśli nie macie takiej wystarczy wziąć dużą brytfankę i wyłożyć papierem do pieczenia wyciętym na wymiar 20x20 cm :)








