Wykonanie
Moje dzieci uwielbiają kluski śląskie, tradycyjne na bazie samych
ziemniaków. Tym razem chiałam sprawdzić czy zasmakują w mieszanym składzie. W sezonie zimowym staram się podawać dzieciom jak najwięcej
kaszy jaglanej aby uniknąć wizyt u lekarza. Więc do składu dodałam
kaszę jaglaną.
Ziemniaki miałam z poprzedniego dnia z obiadu a
kasza została mi ze śniadania. Do przepisu używamy puree ziemnaczane.
Ziemniaki i
kasza jaglana powinny być zimne. Dzieciom kluski smakowały więc spróbuje zmniejszać ilość
ziemniaków w przepisie na rzecz
kaszy jaglanej.Składniki:200 g ugotowanej
kaszy jaglanej100 g ugotowanych
ziemniaków70 g
mąki ziemniaczanejsól.
pieprz, szczypta
gałki muszkatałowejWykonanie przepisu na kluski z
kaszy jaglanej:Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką masę. Formujemy wałek i wycinamy
male prostokąty. Kluski z
kaszy jaglanej wrzucamy na wrzącą
wodę i gotujemy ok 1 minuty od wypłynięcia na wierzch.Ciasto może być klejące, jednak kiedy umieścimy je na stolnicy posypanej
mąką ciasto będzie nam się łądnie formowało.

