Moja mama gołąbki robi zawsze z kaszą jęczmienną i mięsem. Dlatego poniższy przepis to dla mnie nowość kulinarna. Ale bardzo miła ponieważ gołąbki okazały się bardzo dobre. Zapiekłam je w sosie pomidorowym ale można też gołąbki polać sosem grzybowym. I taką wersję zrobię na drugi raz.Składniki na 8 sztuk:500 g kaszy gryczanej500 g pieczarek1 cebula1 łyżka posiekanej natki pietruszkiliście kapustyWykonanie:Kaszę gryczaną gotujemy na sypko ok 15 min. Przykrywamy i pozostawiamy w naczyniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem klarowanego masła. Pieczarki obieramy kroimy w kostkę i dajemy na patelnię. Pieczarki wraz z cebulą podsmażamy dopóki z pieczarek nie odparuje woda i się lekko podpieką. Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem.Pieczarki mieszamy z kaszą gryczaną, dorzucamy natkę pietruszki.Liście kapusty gotujemy kilka minut. Wyciągamy na sito aby odciekła woda. Na zimne liście kapusty dajemy farsz i zawijamy.Żaroodporne naczynie wykładamy liśćmi kapusty na to dajemy gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty, podlewamy wodą. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika.Gołąbki pieczemy a 180 stopniach przez 1 godzinę.Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.