Wykonanie
Lody czekoladowe z
banana to szybkie w wykonaniu
lody bez
jajek,
mleka, bez użycia maszyny do
lodów i co najważniejsze, bez mieszania . Ich konsystencja jest kremowa, bez kryształków
lodu, a w smaku
czekolada przeważa nad lekką nutą
banana.
Lody z mrożonych
bananów są bardzo popularne i można znaleźć na nie wiele przepisów. Zazwyczaj przewidują one zamrożenie plasterków
banana, a następnie, tuż przed podaniem, zmiksowanie ich i uzupełnienie o ulubione dodatki. Ich konsystencja jest jednak bardziej luźna i jeśli lubicie
lody zwarte, które można porcjować w gałki, poniższy przepis takie właśnie
lody oferuje.

Składniki:3 średniej wielkości (300g)
banany50g
czekolady (u mnie 30g gorzkiej i 20g
mlecznej)1 łyżka
wódki lub innego
alkoholu1 łyżka
soku z cytryny
Wykonanie:-
banany obrać ze skórki, skropić
sokiem z cytryny, dodać
wódkę, rozdrobnić blenderem na mus- 30g
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej, ostudzić, pozostałe 20g
czekolady zetrzeć na drobne wiórki, schłodzić (można też całą
czekoladę rozpuścić)- do zmiksowanych
bananów dodać płynną
czekoladę, dokładnie wymieszać, na koniec wrzucić startą
czekoladę, ponownie wymieszać

- gotową mieszankę przełożyć do szczelnego pojemnika, wstawić do zamrażarki, chłodzić przez kilka godzin, zdecydowanie krócej niż klasyczne
lody, po 4-5 godzinach
lody są już na tyle twarde, że przed porcjowaniem należy wyjąć je z zamrażarki 15-20 minut wcześniej
Lody z
banana możecie uzupełnić o ulubione dodatki, np. kawałki
orzechów, lub całkowicie zmienić ich smak, zamieniając
czekoladę na inny składnik smakowy, np.
masło orzechowe czy
kawę.