Wykonanie
Sernik
brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia to kolejna odsłona sernika na zimno. Jest on wyjątkowo kremowy dzięki zawartości
serka mascarpone. Smaki karmelowy i
brzoskwiniowy uzupełniają się, tworząc delikatną, idealnie słodką całość.Wierzch sernika zwieńczają karmelizowane
brzoskwinie, które nadają sernikowi świeżość i lekki,
owocowy charakter. Każda z warstw ma nieco inną konsystencję - karmelowa jest mocno kremowa, a brzoskwiniowa bardziej musowa. Obie, dzięki dodatkowi ubitej
śmietany, mają piankową strukturę.W przepisie wykorzystałam jedną dużą puszkę
brzoskwiń w syropie, a ponieważ nie odsączałam
owoców, wagowo wyszło ich więcej, niż jest to napisane na puszce.Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, więc na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników (przykładowo na tortownicę o średnicy 24cm trzeba podwoić składniki).

Składniki:SPÓD60g okrągłych
biszkoptów30g
masła2 łyżki
syropu brzoskwiniowego (z puszki)MASA BRZOSKWINIOWA200g
mascarpone200g
brzoskwiń z puszki50ml
śmietanki 30%2 łyżki domowego
cukru z
wanilią2 łyżeczki
żelatyny3 łyżki zimnej
wody
MASA KARMELOWA200g
mascarpone100ml
śmietanki 30%sos karmelowy2 łyżeczki
żelatyny3 łyżki zimnej
wodySOS KARMELOWY75
cukru4 łyżki
syropu brzoskwiniowego75ml
śmietanki 30%KARMELIZOWANE
BRZOSKWINIE350g
brzoskwiń z puszki60g domowego
cukru z
wanilią
Wykonanie:SPÓD- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz, boki posmarować
masłem, wykleić paskiem papieru do pieczenia-
biszkopty rozdrobnić na piasek-
masło roztopić, wymieszać z
syropem i pokruszonymi
biszkoptami- masą
biszkoptową wylepić (za pomocą łyżeczki) dno tortownicy, schłodzić
SOS KARMELOWY-
cukier wsypać na dno rondelka z grubym dnem, zalać
syropem, podgrzewać na małej mocy palnika, co jakiś czas potrząsając garnkiem (nie wolno mieszać), aż
cukier rozpuści się i przyjmie
bursztynowy kolor- rondelek zdjąć z palnika, wlać
śmietankę, wymieszać, ponownie podgrzać, gotować 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy gładką konsystencję- gotowy sos będzie płynny (ale nie wodnisty), przelać go do naczynia, odstawić, powinien zgęstnieć podczas stygnięcia (studzić w temperaturze pokojowej, nie chłodzić)- z podanych proporcji składników otrzymałam około 125g
sosu karmelowego
MASA KARMELOWA-
mascarpone krótko zmiksować, dodać ostudzony karmel, zmiksować-
żelatynę zalać zimną
wodą, wymieszać, odstawić na chwilę do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli
wodnej) do rozpuszczenia się
żelatyny (nie może się zagotować!)- do ciepłej
żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, wszystko krótko zmiksować- zimną
śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą

MASA BRZOSKWINIOWA-
brzoskwinie rozdrobnić blenderem-
mascarpone krótko zmiksować,dodać mus
brzoskwiniowy i
cukier, zmiksować-
żelatynę zalać zimną
wodą, wymieszać, odstawić na chwilę do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli
wodnej) do rozpuszczenia się
żelatyny (nie może się zagotować!)- do ciepłej
żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, wszystko krótko zmiksować- zimną
śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą

- na spód
biszkoptowy wyłożyć masę karmelową, wyrównać- na masę karmelową wyłożyć delikatnie masę
brzoskwiniową, wyrównać- sernik schłodzić do momentu zastygnięcia obu warstwKARMELIZOWANE
BRZOSKWINIE- połówki
brzoskwiń pokroić na półplasterki, wrzucić do rondelka, zasypać
cukrem, podgrzewać na małej mocy palnika, co jakiś czas obracając kawałki
brzoskwiń- podgrzewać aż
cukier się rozpuści i pokryje
brzoskwinie lekkim
syropem-
brzoskwinie wyjąć na talerz, ostudzić- na wierzch ściętego sernika wyłożyć
brzoskwinie, ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc- sernik kroić delikatnie ze względu na
brzoskwinie na wierzchu (są ruchome)

Sernik
brzoskwiniowo-karmelowy, jak każdy sernik na zimno, należy przechowywać w lodówce, najlepiej pod przykryciem, żeby nie chłonął zapachów.Wielbiciele karmelu mogą przygotować większą ilość
sosu karmelowego i tuż przed podaniem polać nim każdy kawałek.