ßßß
Składniki:SPÓD60g okrągłych biszkoptów30g masła2 łyżki syropu brzoskwiniowego (z puszki)MASA BRZOSKWINIOWA200g mascarpone200g brzoskwiń z puszki50ml śmietanki 30%2 łyżki domowego cukru z wanilią2 łyżeczki żelatyny3 łyżki zimnej wody
MASA KARMELOWA200g mascarpone100ml śmietanki 30%sos karmelowy2 łyżeczki żelatyny3 łyżki zimnej wodySOS KARMELOWY75 cukru4 łyżki syropu brzoskwiniowego75ml śmietanki 30%KARMELIZOWANE BRZOSKWINIE350g brzoskwiń z puszki60g domowego cukru z wanilią
Wykonanie:SPÓD- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz, boki posmarować masłem, wykleić paskiem papieru do pieczenia- biszkopty rozdrobnić na piasek- masło roztopić, wymieszać z syropem i pokruszonymi biszkoptami- masą biszkoptową wylepić (za pomocą łyżeczki) dno tortownicy, schłodzićSOS KARMELOWY- cukier wsypać na dno rondelka z grubym dnem, zalać syropem, podgrzewać na małej mocy palnika, co jakiś czas potrząsając garnkiem (nie wolno mieszać), aż cukier rozpuści się i przyjmie bursztynowy kolor- rondelek zdjąć z palnika, wlać śmietankę, wymieszać, ponownie podgrzać, gotować 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy gładką konsystencję- gotowy sos będzie płynny (ale nie wodnisty), przelać go do naczynia, odstawić, powinien zgęstnieć podczas stygnięcia (studzić w temperaturze pokojowej, nie chłodzić)- z podanych proporcji składników otrzymałam około 125g sosu karmelowego
MASA KARMELOWA- mascarpone krótko zmiksować, dodać ostudzony karmel, zmiksować- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić na chwilę do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli wodnej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować!)- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, wszystko krótko zmiksować- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą
MASA BRZOSKWINIOWA- brzoskwinie rozdrobnić blenderem- mascarpone krótko zmiksować,dodać mus brzoskwiniowy i cukier, zmiksować- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić na chwilę do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli wodnej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować!)- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, wszystko krótko zmiksować- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą
- na spód biszkoptowy wyłożyć masę karmelową, wyrównać- na masę karmelową wyłożyć delikatnie masę brzoskwiniową, wyrównać- sernik schłodzić do momentu zastygnięcia obu warstwKARMELIZOWANE BRZOSKWINIE- połówki brzoskwiń pokroić na półplasterki, wrzucić do rondelka, zasypać cukrem, podgrzewać na małej mocy palnika, co jakiś czas obracając kawałki brzoskwiń- podgrzewać aż cukier się rozpuści i pokryje brzoskwinie lekkim syropem- brzoskwinie wyjąć na talerz, ostudzić- na wierzch ściętego sernika wyłożyć brzoskwinie, ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc- sernik kroić delikatnie ze względu na brzoskwinie na wierzchu (są ruchome)
Sernik brzoskwiniowo-karmelowy, jak każdy sernik na zimno, należy przechowywać w lodówce, najlepiej pod przykryciem, żeby nie chłonął zapachów.Wielbiciele karmelu mogą przygotować większą ilość sosu karmelowego i tuż przed podaniem polać nim każdy kawałek.