ßßß
Składniki:400g mąki pszennej typ 650100g mąki żytniej typ 720100g mąki graham typ 18501,5 łyżeczki soli20g drożdży świeżych1 łyżeczka cukru1 łyżka oleju400ml ciepłej wodyolej do wysmarowania ciasta i formy
Wykonanie:- drożdże rozkruszyć, zalać połową ciepłej wody, dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki pszennej, pozostawić na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować- mąki przesiać, dodać sól, rozczyn drożdżowy, olej oraz część wody, wyrabiać do połączenia się składników, dolewając stopniowo wodę, jeśli konsystencja ciasta tego wymaga (to zależy od wilgotności mąki)- ciasto powinno być klejące, ale stanowić zwartą masę- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (45-60 minut)- dłonie nasmarować olejem, wyjąć ciasto z miski, krótko zagnieść, by usunąć pęcherzyki powietrza, rozciągnąć na placek i 1-2 razy złożyć jak kopertę, uformować podłużny bochenek- formę keksową nasmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać (powinno zajmować 1/2-2/3 wysokości formy)- uformowany chleb ponownie przykryć, odstawić na kolejne 30-60 minut do momentu, aż wyrośnie do wysokości formy- podczas gdy bochenek wyrasta, nagrzać piekarnik do 200-220 stopni- na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie z gorącą wodą- wyrośnięty bochenek posmarować wodą i wstawić do piekarnika (można naciąć w kilku miejscach ostrym nożem)- chleb piec 45-55 minut do zrumienienia, pod koniec pieczenia można wyjąć bochenek z keksówki, sprawdzając stan upieczenia poprzez stukanie w spód bochenka - gotowy wypiek powinien wydawać głuchy odgłos- chleb studzić na kratce, kroić po ostygnięciu
Chleb jest miękki i dość długo zachowuje swoją świeżość. W smaku przypomina zwykły chleb graham, mimo niezbyt dużej ilości mąki tego typu użytej do wypieku.